Alles over dystrofie

Dystrofie is een vervelende ziekte en is een aandoening waarbij je hevige pijn hebt aan armen of benen en waarbij je huid een blauw/paarse kleur krijgt. Dit artikel geeft antwoord op de vragen of je hier zelf iets tegen kunt doen, of er medicijnen beschikbaar zijn, of deze worden vergoed door de zorgverzekering en andere praktische informatie.

Dystrofie wordt ook wel posttraumatische dystrofie genoemd en kan in ernstige mate toeslaan als een getroffen deel van het lichaam niet meer wordt bewogen en extreem pijn doet. In ernstige gevallen kan de aandoening invaliditeit tot gevolg hebben.

Hoe ontstaan het?

In de meeste gevallen ontstaat dystrofie na een kneuzing, operatie, botbreuk of verstuiking of kan het zijn dat een verband of gips te strak heeft gezeten. De medische wetenschap heeft tot op de dag van vandaag geen verklaring voor de aandoening kunnen vinden. Wat we wel weten, is dat het sympathische en parasympathische zenuwstelsel erdoor ontregelt wordt. Dit deel van het zenuwstelsel functioneert zelfstandig, dit betekent dat de mens geen invloed heeft op dit deel van het zenuwstelsel.

De behandeling

De behandeling van dystrofie is er op gericht om de pijn te verhelpen en schade aan gewrichten te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zoals onderliggende irritaties of ziektes. Er zijn verschillende vormen van behandeling:

  • Rust van het lichaamsdeel is aan te raden. Hierbij kan eventueel een spalk of brace worden gebruikt
  • Voor de pijn kan er een pijnstiller worden voorgeschreven, dit wordt vergoed door de zorgverzekering
  • Het is mogelijk om fysiotherapie te volgen, dit wordt in de meeste gevallen alleen vergoed als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten

Over het algemeen wordt 80 á 90 procent van de patiënten die last hebben gehad van dystrofie weer helemaal beter. Slechts een klein deel van de patiënten blijft restklachten houden.